Badmintonphoto

EM gennem tiden: Danmark er Europas mest vindende nation ved EM

21-04-2018 08:52 |  Badminton.dk |  Lasse Kjær Hansen
De individuelle europæiske mesterskaber er blevet spillet siden 1968, og selvom det de første mange år var englænderne, der dominerede guldfronten, har danskerne imidlertid overtaget de øverste podiepladser for længst. I dag er Danmark den mest vindende nation ved EM, men kan vi vedblive det, når konkurrenterne er både større og økonomisk stærkere, end vi er?

Dansk guldregn. 

Kaster man et blik på de individuelle europæiske mesterskabers historie, vil det med rette være et ordvalg, man kunne fristes til bruge, for når der står EM på kalenderen, har de danske badmintonspillere det med at vise sig suveræne. 

Alene det sidste tiår har dansk badminton scoret intet færre end 19 EM-guldmedaljer af 30 mulige, og det på trods af at konkurrenterne er stornationer som England, Frankrig, Rusland og Tyskland. Nationer, som ellers oftest er Danmark overlegne i en række andre idrætsgrene, herunder for eksempel fodbold.

Når det kommer til fjerbolderi, er sagen derimod en anden, og det er der ifølge den franske badmintonlandstræner og kommende danske U19-landstræner, Jesper Hovgaard, flere årsager til. 

- Hvad der gør dansk badminton så enestående, som tilfældet er det i europæisk kontekst, er selvfølgelig et kæmpe spørgsmål. Men som jeg ser det, så er det overordnede svar, at vi i Danmark er dygtigere til at udvikle badmintonspillere, end man er i de øvrige europæiske lande. Det bunder blandt andet i, at vi i Danmark har nogle andre, ganske unikke forudsætninger for at udvikle badmintonspillere, siger Jesper Hovgaard.

Klik her for at sikre dig billet til DANISA DENMARK OPEN presented by VICTOR

De seneste tre år har han sammen med Peter Gade siddet på landstrænerposten i et land, der både befolknings- og arealmæssigt kunne rumme Danmark adskillige gange.

- Men selvom franskmændene i princippet har flere folk at vælge imellem såvel som at udvikle på, så anser Jesper Hovgaard imidlertid Danmarks beskedne størrelse som en fordel, når det kommer til badminton- og spillerudvikling. 

- Hvis man som badmintonspiller i en dansk klub når “loftet”, hvad angår niveau, så er der sjældent langt til en anden klub eller by, hvor man vil kunne nå næste trin i sin udvikling, siger Jesper Hovgaard og påpeger, at man i Frankrig har nogle helt andre udfordringer på den konto. 

- For det første er der ikke mange haller i Frankrig, der er relativt få klubber, og hvis man for eksempel kommer fra en mindre by og vil viderudvikle sig i et bedre træningsmiljø, end man har til rådighed, så er der ofte langt mellem snapsene. Det gælder også, når det kommer til dygtige trænere, som vi omvendt har ekstremt mange af i Danmark. Trænere, som ved, hvad det handler om, og som har et enormt højt niveau, når det kommer til know-how, der er blevet bygget op over lang tid, siger Jesper Hovgaard.

Læs også: To prominente danske afbud til EM

Hvad angår den geografi og de anseelige afstande, man har i Frankrig over for Danmark, hvorfor er tilfældet så ikke det samme, når det kommer til en idræt som fodbold?

- Der må man bare sige, at badminton stadig er en ret lille sport i Frankrig. Den er svær rigtigt at få hul på, som sagt delvist fordi antallet af badmintonklubber er få, og fordi Frankrig generelt er stærke på flere af de allerstørste sportsgrene som fodbold, håndbold og basketball, siger Jesper Hovgaard.

Han medgiver imidlertid, at de økonomiske midler, man poster i badmintonsporten i blandt andet Frankrig, er betragteligt større end i Danmark. Men penge er tilsyneladende ikke nok til for alvor at lægge sig ud med de danske badmintonatleter. I al fald hidtil.

Læs også: Rekord mange badmintonspillere klar til RSL/FZ FORZA DMU 2018

For af og til ser vi spillere som den spanske damesingle Carolina Marin eller det engelske mixeddoublepar Chris og Gabrielle Adcock brænde igennem og matche såvel som overmatche de danske badmintonatleter, og så trænger spørgsmålet sig på: Kan dansk badminton bevare sin europæiske suverænitet som badmintonnation?

Ifølge talentudviklingschef ved Badminton Danmark, Bo Ømosegaard, ser fremtiden for dansk badminton i europæisk kontekst fortsat lys ud, trods alt.

- Det er rigtigt, at der i al fald er kommet flere lande i spil, særligt på ungdomsfronten. Frem til 90’erne og starten af 00’erne var det lande som Holland, England, Sverige, Frankrig, Tyskland og Danmark, som dominerede det hele. Flere af de lande er løbende faldet af på den, og så er tingene blevet bredt mere ud, forklarer Bo Ømosegaard. 

- Så ser vi for eksempel en ukrainer gøre det godt, en schweizisk pige komme op, og for nogle år tilbage havde vi spanske Marin, som man ikke ville kunne holde tilbage, uanset hvor hun blev født. Der kommer altså disse enkelte skud rundt om fra stadig flere lande. Den konstante leverance af spillere, der har de rigtige kompetencer til måske at gå hele vejen, som Danmark har, er der omvendt ikke mange øvrige lande i Europa, der har. Så nok er konkurrencen bredt ud, ja, men selv om vi ikke kan slå dem alle sammen hele tiden, så vinder vi fortsat det meste hele tiden, siger Bo Ømosegaard. 

Ligesom Jesper Hovgaard mener Bo Ømosegaard, at dansk badmintons formåen i forhold til de øvrige europæiske landes hovedsageligt skyldes en fundamentalt anderledes badmintonkultur. 

- Vi har en helt særlig tilgang til badmintonudvikling i Danmark. Man kan sige, at flere af de europæiske badmintonnationer søger at tage den direkte vej til resultater. Deres spillere arbejder hårdt, men besidder færre slag og færre slagvariationer. Til gengæld er fysikken og sikkerheden i spillet i top. I Danmark er kulturen og historien en helt anden. Fra ungdomsårene sikrer klubberne, at spillerne får et alsidigt, teknisk og taktisk fundament, som man kan bygge videre på, når de når til seniorrækkerne, hvor vi jo har vores elitecenter i Brøndby, der kvalitetsmæssigt er i verdensklasse. 

EM 2018 begynder på tirsdag, hvor 25 danske spillere deltagere. Vi håber, at danskerne på ny kan hente medaljer hjem til Danmark.
 


 

BadmintonPeople.dk | BadmintonPeople.com | BordtennisPortalen.dk | Atletik-Motion.dk | RoPortalen.dk | BowlingPortalen.dk | KeglePortalen.dk | PetanquePortalen.dk | DJUportalen.dk | Folkedanseren.dk
ClubPeople.com | Intersite.dk | Foreningsweb.dk

Annoncelinks: Allskin.dk | ConCor - IT-konsulenter | LeoVegas SPORT

Delete item?