ra fjerbold til badminton - Danmarks Badminton Forbund gennem 75 år

Sir George Alan Thomas og Elizabeth “Betty” Uber: Bliv klogere på Thomas, Uber og de to cups

16-05-2018 22:16 |  Badminton.dk |  Lasse Kjær Hansen
Mens fodbolden har FIFA World Cup, har badmintonsporten Thomas & Uber Cup. Men hvem var “Thomas” egentlig, og hvem var “Uber”? Badminton Danmark har tegnet et portræt af de legendariske verdensmesterskaber for badmintonherre- og damehold samt ophavspersonerne bag.

De var begge to englændere. Sportslige multitalenter med forkærlighed for fjerbolde såvel som ketchere strenget med grisetarme, og så var de ikke mindst entreprenante inden for selvsamme idræt; badminton. 

I dag ville man formentlig betegne dem som ildsjæle, Sir George Alan Thomas og Elizabeth “Betty” Uber: Manden og kvinden med efternavnene, som alle badmintonentusiaster kender samklingende fulgt af ordet cup, men som færre kender historien bag.

For hvorfor hedder badmintonverdensmesterskaberne for herre- og damelandshold henholdsvis Thomas Cup og Uber Cup? Hvem var egentlig denne Thomas og denne Uber, og har sidstnævnte noget at gøre med den internetbaserede transportvirksomhed med samme navn?

Nej, er svaret på sidste spørgsmål. 
Derimod har både Sir George og Betty Uber mildest talt megen af æren for, at vi i dag har et verdensomspændende landsholdsmesterskab for herre- og damehold inden for badmintonsporten. Og det hele startede med en pokal. 

To, faktisk.

For netop en pokal var, hvad Sir George, der fra 1934-1955 sad som den første formand for The International Badminton Federation, IBF, tilbød at sætte på højkant allerede i 1939, fordi han mente, at en holdturnering for herrelandshold var en fremragende idé. 

Manden med idéen havde i forvejen en vis badmintonetos med adskillige All England-titler i bagagen - og så var han tilmed blandt verdens bedste skakspillere, på countyhold i hockey og tidligere semifinalist i Wimbledon i tennis. 

Læs også: Thomas Cup-profiler: Bliv klogere på de danske herrespillere

Thomas’ idé faldt såmænd i god jord hos de øvrige herrer ved IBF, og den blev også vedtaget på et IBF-møde samme år, som den blev foreslået. 

Imidlertid kom 2. Verdenskrig kort efter på tværs af forbundets og Thomas' planer, og først efter, at verden nogenlunde havde fået pusten igen i kølvandet af krigen, kunne man i 1948 udføre første lodtrækning for siden at spille det første, officielle mesterskab året efter, i 1949 - der i sin oprindelige form blev navngivet The International Badminton Championship Challenge Cup.

10 lande deltog, og Thomas Cup var født. 

Den driftige sportskvinde Betty Uber så hurtigt, hvad herrerne havde fået stablet på benene, og året efter den første Thomas Cup, i 1950, foreslog hun IBF, at man lavede en tilsvarende turnering for kvindelige badmintonspillere. 

Den selvsikre Uber havde sågar købt en pokal til formålet tilsvarende den, som hendes mandlige sidestykke, Sir George, havde anskaffet år forinden. 
Desværre kunne herrerne hos IBF ikke øjne en bæredygtig økonomi for en sådan turnering på daværende tidspunkt, og det måtte den talrige All England-vinder i alle tre kategorier, blandt andet i mixeddouble med sin mand, Herbert Uber, indrømme. 

I første omgang. 

Siden gik tiden, og pokalen, Uber havde købt, endte med at blive skænket til en golfklub. 

Håbet var imidlertid ingenlunde lagt i graven - eller i golfklubben, for den sags skyld.

Men så. Endelig, i 1954, gik IBF med til at vedtage, at nu skulle der ske noget på damefronten. Hurtigt gik det dog ikke, og først i 1957 blev den første Uber Cup spillet med seks deltagende nationer, herunder Danmark, som vandt sølv. 

I knap 30 år derefter blev Thomas Cup og Uber Cup afviklet separat hvert tredje år, men fra 1982 og frem er mesterskaberne blevet afholdt hvert andet år, ligesom man siden 1984 har spillet de to cups synkront. 

I år det er således 30. gang, at Thomas Cup spilles, og 27. gang Uber Cup spilles. 

Kilde: Fra fjerbold til badminton - Danmarks Badminton Forbund gennem 75 år 

Husk at du kan se meget mere til de danske spillere under Thomas & Uber Cup på Badminton Danmarks sociale medier:
Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn
Youtube


 


 

BadmintonPeople.dk | BadmintonPeople.com | BordtennisPortalen.dk | Atletik-Motion.dk | RoPortalen.dk | BowlingPortalen.dk | KeglePortalen.dk | PetanquePortalen.dk | DJUportalen.dk | Folkedanseren.dk
ClubPeople.com | Intersite.dk | Foreningsweb.dk

Annoncelinks: Allskin.dk | ConCor - IT-konsulenter | LeoVegas SPORT

Delete item?